Schoonmakers bij Residentie Mariëndaal

Dag van de schoonmaker

15 juni 2021

Vandaag, 15 juni, is het de vijfde nationale Dag van de schoonmaker. Een dag om onze schoonmakers te bedanken voor hun belangrijke werk. Twee van onze schoonmakers zijn Ans Jordens en Gemma van Orsouw, beiden werkzaam bij Residentie Mariëndaal in Velp (NB). Deze locatie valt onder het zorgconcept van Dores Herstelzorg, revalidatiezorg. Hoog tijd om hun eens aan de tand te voelen.

Met plezier naar het werk
Ans: “Ik ben 60 jaar en ik woon in Zeeland (NB). Samen met mijn partner Rob woon ik daar in een landelijke woning met veel grond. Bij ons huis hebben we twee shetlandpony’s staan. Daar breng ik graag m’n tijd mee door. Ook houd ik van tuinieren en hebben we twee militaire voertuigen. Samen met 70 á 80 andere voertuigen maken we tochten. Soms is dat voor een speciale gelegenheid, we worden bijvoorbeeld weleens uitgenodigd voor Market Garden, maar soms is het puur voor ons eigen plezier. Ik werk nu 8 jaar bij Residentie Mariëndaal en ga altijd met plezier naar m’n werk. We werken op deze locatie met vijf schoonmakers. Ik doe dit vijf dagen in de week. Soms heb ik weekenddienst, dan ben ik door de weeks twee dagen vrij.” Gemma: “Ik ben 59, getrouwd, we hebben samen twee kinderen en drie achterkleinkinderen. Ik werk nu 5 jaar op Residentie Mariëndaal, ook ik werk vijf dagen per week. Samen met mijn man heb ik  35 jaar eigen horecabedrijven gehad. Zowel een café, als een cafetaria als een discotheek, maar niet allemaal tegelijkertijd. Toen we hiermee gestopt zijn ben ik bij Residentie Mariëndaal gaan werken.”

Werken op een prachtige locatie
Ans en Gemma: “De hele entourage vinden we heel mooi, het gebouw, de binnenkomst. Je bouwt ook een speciale band op met cliënten. Zeker als ze langere tijd in de residentie verblijven.” Ans: “Als ik van vakantie terugkom dan geven cliënten aan dat ze het fijn vinden om me weer te zien, dat vind ik leuk om te horen. Werken met Gemma is prettig. We weten precies van elkaar wie wat doet waardoor het soepel loopt. Ook richten we soms samen kamers in; meubilair neerzetten, schilderijen ophangen. Dat is ook leuk om te doen.” Gemma grapt: “We zijn ridderkonten, dat is dialect, maar het houdt in dat we uit hetzelfde vaatje getapt zijn en elkaar goed aanvoelen.”

Ontwikkelingen op de locatie vinden we leuk
Nu is Residentie Mariëndaal voornamelijk bedoeld voor tijdelijke bewoning, in de loop van het jaar zullen een deel van de appartementen verhuurd gaan worden aan permanente bewoners. Residentie Mariëndaal zal daardoor deels onder Dores Herstelzorg blijven vallen en voor een ander deel onder Het Gouden Hart. Dit zijn beide zorglabels van Korian Nederland. Ans en Gemma: “Deze ontwikkeling maakt voor ons niet zoveel uit qua schoonmaken. We vinden het wel leuk, een nieuwe inslag betekent vaak ook weer nieuwe ideeën.” En nieuwe ideeën hebben Ans en Gemma zeker. Zo hebben ze een gouden hart ingelijst en op de kamer van de locatiemanager gehangen nadat bekend werd dat een deel van de locatie ‘Het Gouden Hart’ zou worden. Hieruit blijkt hun betrokkenheid voor de organisatie.

Waardering op de Dag van de Schoonmaker
Ans en Gemma: “We vinden de Dag van de Schoonmaker een belangrijke dag. Het is fijn dat er aandacht is voor ons werk. Het is toch een stukje waardering terwijl je als schoonmaker soms het gevoel krijgt dat je niet zo belangrijk bent. Het is prettig dat er aandacht voor is, al is het maar in de vorm van een complimentje.”

En zo is het. We bedanken alle schoonmakers op onze zorghuizen, villa’s en residenties die zich inzetten om onze locaties zo prachtig te laten stralen.

De dag van de schoonmaak