Sigrid van der Veer - Korian - Stepping Stones

Dagbesteding bij Villa Koornmarkt

5 oktober 2021

In mei is Villa Koornmarkt in Kampen begonnen met een kleine dagbestedingsgroep. Er is ruimte voor 6 personen per dagdeel. Bewoners van Villa Koornmarkt en deelnemers van dagbesteding hebben contact met elkaar en daaruit ontstaan bijzondere ontmoetingen.

Dagbesteding wordt extra aangeboden bij Villa Koornmarkt, naast het permanente verblijf, tijdelijke verblijf en de logeermogelijkheden voor familie. Sigrid van der Veer is in juni gestart als coördinator welzijn en zorg. In dit artikel stelt ze zich graag aan u voor.

Kun je iets over jezelf vertellen?
“Ik ben 49 jaar, moeder van twee dochters van 17 en 19 jaar oud en ik woon in Kampen. In mijn vrije tijd loop ik graag hard en breng ik tijd door in de sportschool. Daarnaast onderhoud ik ook diverse sociale contacten.”

Wat is je ervaring in de zorg?
“Ik werk vanaf m’n 19e. Eerst als activiteitenbegeleidster bij een verpleeghuis voor ouderen met dementie in Kampen, daarna in een verpleeghuis in Amersfoort waar ik nieuwe activiteiten heb mogen opzetten en daarna op de dagbehandeling voor ouderen met dementie, maar ook met lichamelijke problematiek. In totaal werk ik nu 30 jaar in de zorgsector waarvan 27 jaar bij dezelfde werkgever. Ik was op een gegeven moment toe aan een nieuwe uitdaging en die heb ik gevonden bij Villa Koornmarkt.”

Wat vind je tot nog toe van het werken op de dagbesteding van Villa Koornmarkt?
“Ik ben met veel enthousiasme aan de slag gegaan en ik vind het ontzettend leuk dat ik met mijn ervaring de activiteiten begeleidster mag aansturen en het activiteitenaanbod kan invullen en structureren. De dagbesteding is nog groeiende. Ik vind het belangrijk dat het aanbod aansluit bij de mogelijkheden en interesses van de bezoekers zodat zij een zinvolle dag hebben en met een voldaan gevoel naar huis gaan. Daarnaast is het van belang dat de partner thuis ontlast wordt waardoor ze allebei zo lang mogelijk van elkaar mogen blijven genieten en samen oud kunnen worden.”

Hoe ziet een dagprogramma eruit?
“De dag begint met koffie/thee. Daarna wordt er gewandeld, beweging is voor iedereen goed. Na de wandeling is er ruimte voor activiteit zoals een geheugenspel, een creatieve activiteit of een gesprek wat spontaan ontstaat. Het actuele nieuws is ook een belangrijk onderdeel. Verder krijgt iedereen zijn persoonlijke aanbod en wordt er gekeken wat er te realiseren is. Wil iemand bijvoorbeeld biljarten, dan kijken we samen of dit mogelijk is tijdens de dagbehandeling of daarbuiten. De ochtend wordt afgesloten met een lunch.”

Wat vind je leuk aan je werk?
“Ik vind het vooral leuk om een band op te bouwen met de bezoekers en de mantelzorgers. Iedere bezoeker heeft zo z’n eigen karakter en het is fijn om deze te leren kennen. We hebben veel bijzondere momenten samen zoals prettige gesprekken, maar we maken samen ook veel plezier.”

Voor wie is de dagbesteding bedoeld?
“Op de dagbesteding komen mensen met beginnende dementie, maar die nog wel thuis wonen. Door hun ziekteproces gaan ze achteruit waardoor ze steeds meer begeleiding en sturing nodig hebben. Wij kunnen dat bieden en indien nodig kan een bezoeker ook tijdelijk of vast bij ons komen wonen, maar de insteek is dat we kijken wat de bezoeker nog wel kan en dat hij, eventueel samen met een partner, zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Mensen met lichamelijke of psychische problematiek zijn ook welkom om deel te nemen. Wel zullen we bij de intake bespreken of de groep passend genoeg is op dat moment, maar u kunt altijd een vrijblijvende rondleiding aanvragen.”

Hoe zie je de toekomst van de dagbesteding voor je?
“Op dit moment zijn er bezoekers op de dinsdagochtend en vrijdagochtend. In de komende tijd zal de dagbesteding verder uitbreiden naar andere dagen en ook naar de middagen, afhankelijk van de vraag vanuit bezoekers. Per dagdeel is er ruimte voor 6 ouderen. Ook zijn we bezig om het programma nog verder toe te spitsen op de wensen van de bezoekers.”

Heeft u of een naaste interesse in de dagbehandeling bij Villa Koornmarkt? Neem dan contact op zodat  u dan met eigen ogen de sfeer kan proeven en  een vrijblijvende rondleiding krijgt. Sigrid of één van haar collega’s vertelt u graag meer. Bij een juiste indicatie wordt de dagbesteding bovendien volledig vergoed.