Goed werkgeverschap: de Korian Academy
Begin dit jaar is de Korian Academy gestart waar wordt opgeleid in de breedste zin van het woord. Van bijscholing tot volledige opleidingen. Nu nog voor medewerkers die al werken bij Korian, maar vanaf volgend jaar ook voor zij-instromers. Marlo Töller, strategisch adviseur bij de Korian Academy, en Jenny van Tintelen, opleidingsadviseur BPV (beroepspraktijkvorming), vertellen ons meer.
Korian opleidingstrajecten
De paradepaardjes van de Korian Academy zijn de twee eigen leertrajecten tot verzorgende IG en verpleegkundige, die speciaal voor Korian zijn ontwikkeld in samenwerking met de NCOI. Marlo is er trots op: “Het zijn verkorte opleidingstrajecten op maat. De leerling haalt hetzelfde erkende diploma als tijdens de reguliere 3-jarige opleiding, maar dan in 15 maanden en 24 maanden.”
Leren op maat
Hoe? Door te kijken naar de persoon. Marlo: “Met kleinere klassen van maximaal 15 leerlingen, korte lijnen en een traject op maat kan het opleidingsduur worden vserkort.” Dat allemaal in een nieuw jasje: blended learning. De leerlingen volgen zowel online lessen in een online leeromgeving, als bootcamps. Een bootcamp omvat drie lesdagen achtereen met overnachtingen, dus fysiek bij elkaar.
Jenny is als opleidingsadviseur BPV nauw betrokken geweest bij de selectie van leerlingen. “Van beide opleidingen is deze zomer de eerste groep gestart,” vertelt ze. “De eerste bootcamps zijn inmiddels ook geweest. Heel leuk, maar ook erg intensief. De meeste leerlingen zijn echte doeners en moeten weer even wennen aan het leren en studeren. Het mooie aan de kleine groepen is dat je de (leer)blokkades snel opmerkt. Als er behoefte is aan ondersteuning, dan zijn de lijntjes kort.”
Zorgpersoneel aantrekken
De ouderenzorg in Nederland kampt met een enorm tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen en de vergrijzing is nog niet op het hoogtepunt. De opleidingen die de Korian Academy aanbiedt zijn ook een mooie manier om nieuwe medewerkers te werven. “Dat tekort aan zorgmedewerkers merken we bij Korian natuurlijk ook,” vertelt Jenny. “Met dit traject kunnen we vanaf volgend jaar mensen die nog niet de juiste papieren bezitten, maar wel de juiste motivatie, een BBL opleiding aanbieden. Werken en leren dus. Zo kan iemand die nu bijvoorbeeld in de horeca werkt bij ons aan de slag om zowel in de lessen als in de praktijk ervaring op te doen. Dat noemen we zij-instromers.”
In de zomer 2023 zal naar verwachting de eerste klas met zij-instromers beginnen. Jenny en Marlo zullen veel tijd besteden aan het voortraject, zodat de mensen op de juiste plek komen. Marlo: “Ja, daar gaat veel tijd in zitten. Want we kijken echt naar de mens. Hoe hoog is de intrinsieke motivatie? Hoe leert iemand? En we willen zij-instromers voor ze aan het BBL-traject beginnen eerst laten snuffelen aan de ouderenzorg. Bevalt het van beide kanten? Zo kun je mensen een passend traject aanbieden en voorkom je uitval.” Een sterke start dus, voor zowel de zij-instromers, als voor onze organisatie.