Hans Dekker

Nooit te oud om te leren

17 mei 2022

Dat bewijst Hans Dekker. Na een jarenlange carrière als financieel adviseur gooit Hans met 61 jaar het roer om. Hij gaat de zorg in. Na een leer-werk traject is hij nu een zeer gewaardeerde woonzorgcoördinator bij één van onze zorglocaties. Zij-instromen noemen we dit. Iets waar we ons bij Korian Nederland ook op gaan richten met de Korian Academy. Hans Dekker en Marlo Toller – strategisch adviseur opleiden en ontwikkelen – vertellen ons hierover.

Reorganisatie

Hans-Dekker

 

Hans: “Eind 2015 ging Rabobank reorganiseren. Ik werd boventallig en moest dus vertrekken. Via een uitzendbureau heb ik nog twee jaar bij verschillende banken gewerkt, maar dit was niets voor mij. Steeds het hele land door, opnieuw aarden. Op een dag zei mijn vrouw: ‘waarom ga je niet de zorg in?’ Daar is het zaadje geplant. Ik ben ook echt een verzorgend type, dus het idee stond me direct aan.”

Zij-instromen

“Binnen de straal van 15 km heb ik alle zorghuizen aangeschreven. Met succes. Ik heb een opleiding als verzorgende IG’er bedongen en ben in januari 2018 gestart bij een zorg locatie in de buurt.” Een jaar later maakt Hans de overstap naar Het Gouden Hart Huis ter Heide.

“Hier heb ik mijn opleiding afgemaakt. Inmiddels ben ik woonzorgcoördinator en zit ik helemaal op mijn plek. Hoe fijn is het om écht van betekenis te zijn voor mensen. Dat geeft een heel andere waardering dan het bedrijfsleven. Het houdt je scherp en geeft nieuwe energie. En juist omdat ik wat ouder was toen ik de zorg in kwam, nam ik levenservaring mee. Dat vinden de bewoners prettig. Ze kunnen met me levelen. Met de wetenschap van nu had ik de overstap misschien wel eerder gemaakt.” Hans kan het iedereen dan ook aanraden. “En vooral mannen”, grapt Hans. “Ik ben nu de enige op locatie”.

Korian Academy

Marlo vult aan: “Nieuwe energie herken ik wel. Zij-instromers zijn vaak supergemotiveerde mensen, die heel bewust kiezen voor de zorg. En die zoeken we natuurlijk. Het is algemeen bekend dat de spreekwoordelijke vijver met zorgpersoneel steeds verder leeg raakt. Maar onderzoek wijst uit dat 300.000 mensen graag willen instromen. Dat biedt mogelijkheden.”

Aantrekkelijk werkgeverschap is een belangrijk thema binnen Korian. “Daar hoort ook investeren in medewerkers bij. Afgelopen januari is de Korian Academy gestart. Hierin bieden we onder andere persoonsgerichte opleidingen aan. Aan ons eigen ervaren personeel, en binnenkort ook aan zij-instromers. Zij kunnen na de zomer opgeleid worden tot verzorgenden en verpleegkundigen.

Een belangrijk verschil met andere zorgorganisaties is dat wij deze opleidingen intern aan gaan bieden. Helemaal op maat, in kleine groepjes. Hierdoor kunnen opleidingen sneller afgerond worden. Ook bestaan ze gedeeltelijk uit e-learnings. Dit zorgt voor een betere balans tussen werk en privé. Fijn als je bijvoorbeeld ook een gezin hebt.”

De voorbereidingen voor deze eigen opleidingen zijn in volle gang. Na de zomer gaan we van start!

Bekijk alle nieuwsberichten uit de nieuwsbrief >