Böhm in de praktijk

Bij Korian Nederland bieden we onder andere zorg aan ouderen met dementie volgens de methodiek van professor Böhm. Een methode gericht op zingeving, het behoud van vaardigheden, eigenwaarde en zelfredzaamheid. Al lange tijd worden medewerkers hierin geschoold. Eerst met een basiscursus, en nu hebben vijf medewerkers de vervolgopleiding met succes afgerond. Een knappe prestatie, want hierdoor zijn zij in staat om de methodiek ook toe te passen bij sterk onbegrepen gedrag. Maar wat voor effect heeft Böhm nou op het dagelijkse leven? Maaike en Jopie – twee van de geslaagden – vertellen het ons.

Böhm geeft diepgang
Maaike begint: “Met de methodiek Böhm gaan we op zoek naar het verleden en het gevoelsleven van de bewoner. Want als je weet wat vroeger een thuisgevoel gaf, kun je daar nu op inspelen. Daarvoor moet je iemand wel écht goed kennen. Böhm creëert hierin diepgang. Dat begint met de scholing, die je psychobiografische zorg leert toe te passen. Wist u bijvoorbeeld dat met dementie de eerste 25 á 30 jaar in iemands leven leidend zijn? Juist in die eerste periode zijn de indrukken vormend; met dementie komen die oude herinneringen weer tot leven. Tijdens de opleiding leer je je methodisch te verdiepen in iemands levensloop, levenservaringen, hobby’s en interesses. Daar hebben we ook hulpmiddelen voor. Een Böhm vragenlijst bijvoorbeeld, en het levensloopboek. De bewoner, familie, zorgmedewerkers: iedereen kan daarin schrijven.”

 

Bohm

Zingeving
“Op basis van al deze informatie maken we een analyse en een zorgplan, vol met individuele activiteiten om iemand te activeren, en om zingeving en een thuisgevoel te geven”, “Dat kan al met kleine dingen. Zo hebben we op onze locatie een bewoner die veel onrust ervaarde. Vroeger heeft hij een administratief beroep gehad. Het ordenen van papieren geeft dan rust. Een vrouw die zuster is geweest deelt nu zoetjes in plaats van pillen. Bij een bewoner die het verschil niet meer kent tussen dag en nacht draagt de nachtdienst een badjas wanneer ze naar haar toe gaan. En een bewoner die ontzettend van tuinieren houdt, wil natuurlijk zoveel mogelijk buiten zijn. Hij harkt elke dag de bladeren. Ook maakt hij de kattenbakken schoon. Want wat bleek na een gesprek met de bewoners. Zij misten huisdieren. Dus nu hebben we twee hele lieve poezen waar de bewoners dol op zijn en die het extra huiselijk maken op onze locatie. Verantwoordelijkheden geven zingeving en structuur. Ook liggen er standaard puzzels op de tafel, die uitnodigen om actief aan de gang te gaan. Ik werk al vanaf dat ik 18 jaar ben in de zorg. Over Böhm ben ik écht laaiend enthousiast. Sinds we dit toepassen merk ik een enorm verschil bij de bewoners. Ze zijn veel actiever. Werken vanuit de Böhm methodiek laat mensen opleven,” aldus Maaike.

Vervolgopleiding
Na de basisopleiding is er een vervolg. Hier leer je om de methodiek toe te passen bij sterk onbegrepen gedrag. Bij Jopie in de zorgvilla woont een mevrouw die een erg moeilijke jeugd heeft gehad. “Heel jong moest ze uit huis. Op de kostschool heeft ze vreselijke dingen meegemaakt. Ze is gestraft, opgesloten. Allemaal nare herinneringen die nu weer bovenkomen. We hebben hier een grote tuin met een hek. Dat was in het begin een enorme trigger voor haar. Door Böhm toe te passen kom je daar achter. Vertrouwen vormt de rode draad in het zorgplan. Daarom heeft mevrouw een aantal vaste gezichten. Per dienst wordt 1 van die verzorgenden aan haar gekoppeld. Aan het begin meldt diegene zich bij mevrouw. Zo weet ze bij wie ze terecht kan en dat ze veilig is. We praten veel en halen fijne herinneringen op. Dit helpt. Langzaam begint ze mensen wat meer te vertrouwen. Voorheen sliep ze vaak in de serre omdat ze niet alleen in haar eigen appartement durfde te slapen. Ze slaapt nu steeds vaker in haar eigen bed. Ook neemt ze steeds vaker huishoudelijke taken op zich. Vroeger was ze een fantastische huisvrouw, dus dat is een mooie ontwikkeling. Als we weggaan laten we dit altijd aan haar weten. Niet alleen door het te zeggen, we zwaaien ook altijd voor het raam. Juist omdat ze vroeger zo abrupt uit huis is geplaatst, is dit voor haar ontzettend belangrijk. Het lijken kleine dingen, maar we merken dat het een enorme impact op haar heeft. We zijn er nog niet, maar er zijn al mooie lichtpuntjes.”

De aankomende tijd zullen steeds meer medewerkers de Böhm opleiding volgen. En onze vijf experts zullen collega’s van andere locaties ondersteunen waar extra kennis en inzicht nodig is.