Column: Mama en de mannen op de gang!

Door Chantal van der Nat

Sinds afgelopen januari woont mijn moeder Seba in Villa Maria, een nieuwe zorglocatie van Stepping Stones. Het is een voormalige kerk die prachtig, stijlvol en huiselijk ingericht is voor mensen met dementie. Ook mama’s eigen ruimte is een heerlijke plek met uitzicht op de tuin.

 

Klessebasjes-Chantal-en-haar-moeder

Aan aandacht geen gebrek. De liefdevolle verzorging en de regelmatige bezoekjes van haar man en vier dochters doen haar zichtbaar goed. Toch wordt niet alle aandacht door mama op prijs gesteld. De villa herbergt namelijk niet alleen de zorg en de bewoners… ook een aantal stenen mannen op de gang houden een oogje in het zeil. Het zijn de religieuze beelden die herinneren aan de functie die de kerk had voordat deze omgetoverd werd tot zorgvilla. De eerste middag dat mama in de villa was, zijn we alle mannen langs gegaan.. Johannes, Petrus, Judas, Jakobus… als een soort van kennismaking zeg maar. Geen van allen kregen ze de goedkeuring van mama, stuk voor stuk lelijke jongens die niet op haar charme kunnen rekenen. Gelukkig schrikken de mannen haar niet af en moet ze hartelijk lachen als ze ze weer eens tot de categorie ‘onaantrekkelijk’ bombardeert.

Zo ook die keer dat ik haar na het eten bij mij thuis terug naar de villa bracht. Arm aan arm liepen we – onder toeziend oog van de mannen – door de gang op zoek naar haar appartement. Weer die afkeurende blik van mama… ‘ginne knapperds die haar aanstaarden’. Toen we bijna bij haar voordeur waren, waar sinds kort haar eigen foto hangt, zei ze lachend dat er eigenlijk maar één echt lekker ding op de gang aanwezig is… en dat is zijzelf natuurlijk!

En zo is het mama… de knapste, liefste, vrolijkste en grappigste ben jij. Net zoals jij ook de grootste inspiratiebron van mijn ‘Klessebasjes’ bent. Puzzel- en prentenboekje die teruggaan in de tijd en aansluiten bij de belevingswereld van mensen met dementie. Iets wat is voortgekomen uit de tijd dat ik onze gesprekjes en connectie steeds meer ging missen door jouw dementie. Door te kijken wat er nog wel kan en jij leuk vindt om te doen, geven we mensen met dementie weer een verhaal. Zo belangrijk voor ieders zelfvertrouwen en eigenwaarde.

In deze nieuwsbrief staat een puzzel afkomstig uit één van de puzzelboekjes van Klessebasjes. Los deze samen op met je naaste met dementie en maak je kans op een gratis boekje. Veel plezier samen!

PS
Iedereen die het leuk vindt om mijn moeder en mij te volgen en te zien hoe ik met haar dementie omga, nodig ik van harte uit een kijkje te nemen op www.klessebasjes.nl of één van de sociale media kanalen te liken op Facebook, Instagram of LinkedIn.

Bekijk alle nieuwsberichten uit de nieuwsbrief >

Klessebasjes-Win-een-puzzel