Met passie en plezier zorgen voor het welzijn van onze bewoners

Onze activiteitenbegeleiders en welzijnscoaches zijn elke dag bezig om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het leven van onze bewoners zo optimaal mogelijk is. Zij gaan op zoek naar het verleden en het gevoelsleven van de bewoners, en vertalen die naar individueel passende activiteiten. Met die activiteiten wordt  zelfredzaamheid gestimuleerd en  eigenwaarde van bewoners versterkt. Annemieke Maris en Amerentia Loomeijer geven een kijkje achter de schermen.

Op de vraag wat voor hen het belangrijkste is in hun werk, reageren Amerentia en Annemieke eensgezind: “Het maken van verbinding met onze bewoners, hun naasten én onze collega’s.”

Amerentia Loomeijer
Kijk naar de mens en niet naar de ziekte dementie

Amerentia werkt sinds 2018 bij Stepping Stones en is welzijnscoach bij Villa Gardiaan van Stepping Stones. Amerentia heeft een jarenlange achtergrond in de zorg. Haar loopbaan is indrukwekkend: ooit is ze begonnen als interieurverzorgster in de zorg, en door jarenlang hard studeren en werken is ze opgeklommen tot verzorgende IG, gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie, woonzorgcoördinator en nu welzijnscoach. Over doorzettingsvermogen gesproken. In haar huidige functie stuurt zij gastvrouwen, activiteitenbegeleiders en leerlingen aan. Amerentia vertelt: “Vanwege een nekhernia kon ik niet meer als woonzorgcoördinator werken. Ik ben heel blij met de mogelijkheden die ik hier heb gekregen om mijzelf te ontwikkelen als welzijnscoach”. Het is een rol die Amerentia op het lijf is geschreven.

Amerentia: “Ik heb binnen Korian de opleiding van de Böhm methodiek gevolgd. Samen met een collega geef ik trainingen gericht op persoonsgerichte zorg, waarin de Böhm methodiek verweven zit. Vanuit het levensverhaal van de bewoner en de observaties, maken we een analyse en hier passen wij de activiteiten op aan. Het verhaal van de bewoners is leidend. Het belangrijkste is dat je de mens ziet, en niet de ziekte dementie.”

“Voor mensen met dementie zijn muziek, fysiek contact, beweging en geur enorm belangrijk om een goed gevoel te krijgen. Maar nog belangrijker dan de activiteiten zelf, zijn eigenlijk juist de hele kleine momentjes gedurende de dag” aldus Amerentia. Bij Villa Gardiaan is er een eigen poffertjeskraam gemaakt, worden er boks workshops gehouden en is er onlangs een bruidsmodeshow georganiseerd.” Niets is haar te gek en aan creativiteit geen gebrek.

Verbinding is het kernwoord

Annemieke heeft jarenlange ervaring in de zorg en werkt nu als activiteitenbegeleidster bij Zorgvilla Apeldoorn van Rosorum. “Ik kan hier doen wat ik het allerliefste doe: ervoor zorgen dat de bewoners zich op hun gemak voelen. Als zij een fijne, rustige dag hebben gehad en lekker in hun vel zitten, dan ben ik blij” vertelt Annemieke met een dikke glimlach.

Annemieke Maris

Annemieke: “Het is belangrijk om te zien hoe mensen zich voelen en om goed in te spelen op die situatie en emoties. Een bewoner zat niet lekker in zijn vel. Ik ben naast hem gaan zitten en begin met meccano te spelen omdat ik weet dat meneer van techniek houdt. Het is dan heel mooi om te zien dat hij het ook oppakt, dingen in elkaar begint te zetten en begint te vertellen over vroeger. Het zijn kleine dingen die het verschil maken en ik word daar heel blij van. Flexibiliteit is belangrijk. Je kunt niet vasthouden aan iets wat je bedacht hebt als mensen er op dat moment niet voor in de stemming zijn. Niets moet en we laten de bewoners zelf de keuze maken en zoveel mogelijk de regie houden. Het gaat om de waarden en de normen van de bewoner. En wij zijn hun ogen en oren en kunnen daarmee het verschil maken.”

Annemieke: “Verbinding is het kernwoord. En dat begint met het echt goed leren kennen van een bewoner. Tijdens een wandeling of een kop koffie praat ik met de bewoners over hun leven, hun gewoonten en wat ze leuk vinden om te doen. Hierdoor kan ik goed inspelen op wat er nodig is: op elk moment voor elke bewoner. En dit beperkt zich niet alleen tot de bewoner zelf maar ook met de familie en naasten van de bewoner. Zij kennen de bewoner al hun hele leven en door hun informatie krijg ik een nog completer beeld van de bewoner. Op basis hiervan bepaal ik welke activiteiten het meest prettig zijn. Zoals Amerentia hierboven al benoemd heeft, gaat het niet alleen om de activiteiten zelf, maar juist vaak om de kleine momenten waarin ik iets kan betekenen.”

Naast Amerentia en Annemieke zijn er binnen Korian veel bevlogen collega’s die dagelijks met hart en ziel het verschil maken voor onze bewoners en geven daarmee betekenis aan de missie van Korian: Het bieden van positieve ouderenzorg, waarin levensgeluk voorop staat.